Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2007 15:24 - Шашки в България
Автор: shashki Категория: Спорт   
Прочетен: 1668 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.04.2007 15:31


Добре дошли в света на шашките в България !

Съобщение 

На 11.04.2007 от 17.45ч. в заседателната зала на РИОСВ -Варна - ул. "Ян Палах" № 4 ще се състои учредително събрание на сдружение "Федерация по шашки в България" . Поканват се  да присъстват всички, които проявяват интерес.

Проекто - Устав на сдружението "Федерация по шашки в България" :



УСТАВ
на
ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАШКИ В БЪЛГАРИЯ

 

 

I. ПРЕДМЕТ, ЦЕЛИ И СРЕДСТВА

1. Федерацията по шашки в България/ФШБ/ е доброволна, обществена организация, която обединява физически лица, клубове по шашки  и шахматно-шашечни клубове в страната. Предмет на дейността на ФШБ е популяризирането, координиране на развитието, практикуването и администрирането на спорта шашки на местно и национално ниво на територията на Република България и представянето на членовете и  пред  държавата и международните спортни организации.

2. ФШБ има постоянно седалище във Варна 9010,  ул. „ М.Чаира” 298,  тел. 322 510, е-mail-shashki@abv.bg
3. ФШБ е самостоятелно юридическо лице и се представлява от своя председател, заместник-председател и секретар заедно и поотделно.

 

4. ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАШКИ В БЪЛГАРИЯ /ФШБ/ осъществява общественополезна дейност в съответствие с Устава , Закона за Юридическите Лица с Нестопанска Цел, Закона за физическото възпитание и спорта и останалото действащо законодателство в Р. България.

5. ФШБ е учредена за неопределен срок.

6. Цялостната оперативна дейност на ФШБ се осъществява от председателя, под ръководството на Управителния съвет (УС) на ФШБ.

6. Основните цели на ФШБ са организиране и провеждане на състезания/турнири/ на местно, национално и международно ниво,  сформиране на състезатели и отбори и участието им в състезания/турнири/, както и развитието на шашките сред  децата, учащите се и  лицата с увреждания.

7. Тези цели се постигат чрез следните средства:

7.1. популяризиране на шашките в България, издаване и разпространяване на информация по шашки, оказване помощ в областта на учебно-тренировъчния процес, подготовка на съдии по шашки, укрепване и развитие на международните връзки , сътрудничество със Световната Федерация по шашки /FMJD/ и  Европейската Конфедерация  по шашки (EDC) и др.

7.2. извършване на допълнителна стопанска дейност, а именно:

7.2.1. предоставяне на рекламни услуги.

7.2.2. предоставяне на спортни услуги

7.2.3. всякакви други, разрешени от Закона и свързани с предмета на основна дейност и идеалните цели на Федерацията по шашки в България/ФШБ/.

7.3. приходите по предходната алинея (72) се изразходват единствено за осъществяването на предмета на дейност на Федерацията по шашки в България/ФШБ/  и за постигане на идеалните й цели.

II. ЧЛЕНСТВО

8. Член на Федерацията по шашки в България/ФШБ/ може да бъде всяко физическо лице или клуб по шашки  и шахматно-шашечен клуб, който е регистриран по Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

9. Членовете на ФШБ се приемат от УС на основание на подадена писмена молба и встъпителен членски внос.

10. Молби за напускане на ФШБ се регистрират от УС.

11. Всеки член има право:

11.1. да участва в органите на управление.

11.2. да поставя за разглеждане и съдействие пред органите за управление въпроси, свързани с дейността на клуба.

11.3. да участва в инициативите и мероприятията на ФШБ.

11.4. да бъде информиран относно дейността на ФШБ.

11.5. да ползува с предимство материалната спортна база, пособия, литература, екипировка на ФШБ.

12. Всеки член на ФШБ е длъжен:

12.1. да съблюдава Устава на ФШБ и решенията на нейните ръководни органи.

12.2. да участва според възможностите си в спортните и други мероприятия, организирани от ФШБ.

12.3. с постиженията си в спорта и други дейности да защитава името и авторитета на ФШБ.

13. Членството във Федерацията по шашки в България/ФШБ/  се прекратява:

13.1. по искане на всеки член, въз основа на писмено заявление до Управителния съвет. Заявлението се подава най-малко 1 (един) месец преди датата на напускане.

13.2. чрез изключване - за системни груби нарушения на задълженията, произтичащи от Устава. Решенията за изключване на член се взема от Управителния съвет и то може да се обжалва пред Общото събрание, което решава въпроса окончателно.

13.3. внесеният от членовете на ФШБ встъпителен членски внос до прекратяването на членството им не подлежи на връщане.

13.4. останалите имуществени отношения между ФШБ и членовете, прекратили участието си в нея се урежда :

13.4.1. в съответствие с наличната документация - договори, споразумения, актове, протоколи.

13.4.2. по взаимно съгласие между страните.

13.4.3. съгласно правилата на гражданското право.

13.4.4. по съдебен ред.

13.5. При реорганизиране на членовете, правоприемниците им по право стават членове на ФШБ при същите условия, при които са членували праводателите им, освен ако писмено не заявят нежелание за това в срок от един месец от реорганизацията им.

14. Решението за изключване от ФШБ може да бъде обжалвано пред УС в едномесечен срок, както и пред Общото събрание на ФШБ.

15.Във ФШБ може да има почетно членство. Звание „Почетен член на Федерацията по шашки в       България” може да бъде  присвоено на спортисти, треньори, съдии, специалисти, обществени деятели и ветерани по шашки, имащи значителен принос в нейното развитие. Звание „Почетен член на Федерацията по шашки в  България” се присвоява от УС на ФШБ.

 

 

             III. РЪКОВОДНИ ОРГАНИ НА ФЕДЕРАЦИЯТА ПО ШАШКИ В БЪЛГАРИЯ

 

15. Върховен ръководен орган на Федерацията по шашки в България/ФШБ/  е Общото събрание (ОС). То се свиква най-малко веднъж годишно по решение на УС на ФШБ или по искане на 1/3 (една трета) от членовете на ФШБ в населеното място, където се намира седалището на ФШБ.  Ако в последния случай Управителния съвет не отправи в едномесечен срок писмена покана за свикване на Общо събрание, то се свиква от Съда по седалището на ФШБ, по писмено искане на заинтересованите членове или упълномощено от тях лице.

15.1. Отчетно-изборно общо събрание се свиква най-малко веднъж на три години по решение на УС на ФШБ или по искане на 1/3 (една трета) от членовете на ФШБ в населеното място, където се намира седалището наФШБ. Ако в последния случай Управителния съвет не отправи в едномесечен срок писмена покана за свикване на Общо събрание, то се свиква от Съда по седалището на ФШБ, по писмено искане на заинтересованите членове или упълномощено от тях лице .

15.2. Извънредно общо събрание може да бъде свикано по искане на 1/3 (една трета) от членовете на ФШБ в населеното място, където се намира седалището на ФШБ.

16. Общото събрание се състои от физическите лица и представители на клубовете както следва- по един делегат с право на глас от клуб член на ФШБ.

17. Свикването на Общо събрание и оповестяването на дневния ред става с писмена покана до управителните органи на членовете на ФШБ най-малко едни месец преди датата на събранието. Писмената покана трябва да съдържа дневния ред, датата, часа и мястото за провеждане на Общото събрание и по чия инициатива то се свиква. Писмената покана се обявява в интернет-сайта на ФШБ най-малко 1 (един) месец преди насрочения ден.

18. Общото събрание е редовно, ако на него присъстват най-малко половината от имащите право на глас плюс един.

19. По въпроси, които не са били предварително вписани в дневния ред и надлежно оповестени, не могат да се вземат решения.

20. Ако в определения час на Общото събрание се окаже, че няма необходимото мнозинство, то се отлага с един час. След това Общото събрание се провежда като за мнозинство се смятат всички присъстващи с право на глас.

21. Един делегат може да представлява не повече от трима делегати въз основа на писмено пълномощно. Пълномощното трябва да бъде с нотариална заверка на подписите. Преупълномощаване не се допуска.

22. С обикновено мнозинство (петдесет процента плюс един) от присъстващите с право на глас се вземат всички решения на Общото събрание, освен решенията за изменение на Устава и за прекратяване или сливане на ФШБ с друго сдружение, за вземането на които се изисква квалифицирано мнозинство от 2/3 (две трети) от присъстващите.

23. Никой от членовете на Общото събрание (делегат) няма право да гласува при решаване на въпроси, отнасящи се до: него, неговия съпруг (съпруга) или роднина по права линия- без ограничения по съребрена линия до четвърта степен или по сватовство по втора степен включително, юридически лица, в които той е управител или може да наложи или възпрепятства вземането на решения.

24. ОС има следните функции:

24.1. Обсъжда и приема решения по отчетните доклади на УС на ФШБ и по всички други въпроси и проблеми, свързани със състоянието и перспективите на българските шашки.

24.2. Приема изменения и допълнения към Устава на ФШБ.

24.3. Избира с обикновено мнозинство веднъж на три години   Управителен съвет на федерацията, който е в състав от 7 (седем) души. Мандатът на тези органи е три години..

24.4. Приема бюджета на ФШБ.

24.5. Решава въпроси за прекратяването и реорганизацията на ФШБ.

25. ОС разглежда основни въпроси по развитието на шашките в България и взима решения по тях.

26. Оперативната дейност наФШБ се ръководи от УС на ФШБ, състоящ се от 7 (седем)  души. УС има следните правомощия:

(а) организира и следи за изпълнението на решенията на Общото събрание и се отчита пред него.

(б) приема и изключва членове на ФШБ.

(в) ръководи цялостната дейност наФШБ.

(г) приема планове и програми за дейността на ФШБ и на изградените към нея комисии.

(д) изготвя бюджета на ФШБ.

 (е) разглежда и решава жалби на членове във връзка с този Устав.

(ж) взема решения за придобиването, управлението и разпореждането с имущество на ФШБ, включително за образуването на самостоятелни стопански субекти.

(з) образува целеви парични фондове.

(и) одобрява решенията на комисиите, които влизат в сила след това одобрение.

(й) учредява награди и символи на ФШБ.

(к) при нарушаване на Устава и допускане на прояви, несъвместими със спортния морал, на провинилите се членове и състезатели могат да бъдат налагани следните наказания: предупреждение за изключване отФШБ, отнемане на спортни звания и отличия на състезатели, временно отстраняване от участия в състезания на състезатели, изключване от ФШБ на клубове и състезатели. Последното наказание се налага само от УС на ФШБ по собствени мотиви или по предложение на съответния клуб.

(л) поддържа контакти с държавни, общински, обществени, спортни, творчески, кооперативни, търговски дружества, фондации и други организации и частни лица.

(м) упражнява други правомощия, предоставени му от Общото събрание.

(н) определя адреса на управление на ФШБ.

(о извършва ликвидация на ФШБ или определя лице за извършване на ликвидацията.

(п) извършва категоризация на клубовете с наредба.

(р) дава мнение пред държавния орган за вписване в Националния регистър на спортните клубове в Република България на клубовете членуващи във ФШБ.

(с) взема решения за членуването на ФШБ в други организации

 (т приема правилата и реда за извършване на общественополезната дейност.

(у) определя контролни органи или лица за извършването на еднократни проверки.

(ф) изготвя и приема ежегодния доклад по чл.40 ал.2 от ЗЮЛНЦ.

26. УС работи по едногодишни планове и провежда заседанията си най-малко веднъж на шест месеца.

27. Заседанията на УС се свикват от неговия Председател, както и по писмено искане на една трета от неговите членове. Заседанията на УС са редовни, ако на тях присъстват най-малко 4/четири/члена на УС. Решенията се вземат с обикновено мнозинство на присъстващите.

28 УС избира с обикновено мнозинство веднъж на три години Председател наФШБ, който се явява и Председател на  Управителен съвет на федерацията, който е в състав от 7 (седем) души. Мандатът на тези органи е три години. Председателят на ФШБ може да бъде избиран не повече от два последователни мандата, считани от датата на първото отчетно-изборно събрание, проведено по условията и реда на настоящия устав.

29 УС утвърждава своите помощни органи и комисии.

30. Контролен съвет се избира на общо отчетно-изборно събрание и е в състав от 3/трима/члена. Той има следните функции: Следи за своевременното разглеждане на жалбите, писмата и предложенията и др. материали, постъпили в различни органи на ФШБ, проверява състоянието и изпълнението на Бюджета, изразходването на паричните и материални средства, стопанисването

на материалната база, веднъж в годината извършва ревизия на цялостната дейност на федерацията.

 

ФИНАНСОВИ СРЕДСТВА НА ФШБ

29. Финансовата организация на ФШБ се изгражда в съответствие с нормативната база на непроизводствената сфера. Разходите могат да се само до размера на получените приходи.

30. ФШБ не разпределя печалба.

31 Финансовата дейност на ФШБ както и отговорността по изразходването на средствата се осъществява от УС.

32 ФШБ разработва своя финансов план за приходите и разходите за една календарна година.

33 Всеки финансов план се съставя при изравняване (баланс) или превишаване приходите над разходите.

34 ФШБ формира своите приходи от членски внос, целеви средства, отпуснати от обществени и държавни спортни организации, спонсори, дарители и приходи по чл.7 ал.2.

V. СИМВОЛИ, ЗНАЦИ И РИТУАЛИ НА  ФШБ

35. ФШБ има самостоятелна банкова сметка, свой печат, емблема, членска карта, значка, почетен знак и др.

36. Символите и ритуалите , както и статута във връзка с тях се приемат от УС на ФШБ.

VІ. ПРЕКРАТЯВАНЕ

37. ФШБ се прекратява съгласно разпоредбата на чл.13 ал 1. от ЗЮЛНЦ.

38. При прекратяване наФШБ се извършва ликвидация от УС или натоварено от него лице.

39. Имуществото, останало след удовлетворяване на кредиторите се предоставя по решение на Съда на юридическо лице с нестопанска цел, определено за извършване на общественополезна дейност със същата или близка нестопанска цел.

Настоящият Устав е приет и подписан от делегатите на Общото събрание на ФШБ, състояло се на 11.04.2007год.




Тагове:   България,


Гласувай:
0



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: shashki
Категория: Спорт
Прочетен: 1586305
Постинги: 198
Коментари: 779
Гласове: 185
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031